آیا موهایتان میخواهند چیزهایی به شما بگویند که مربوط به سلامت تان هستند؟ برخی شرایط نه تنها روی جسم اثر میگذارند، بلکه به موها نیز آسیب میزنند و لازم است بیشتر از موها و پوست سرتان مراقبت کنید.
آنالیز و آزمایش موها
برخی ازشرکتها و کمپانیها ادعا میکنند که میتوانند با آنالیزکردن قسمتــی از مو پی به کمبود ویتامینها و سایر مشکلات مربوطه به سلامت موها ببرند. این کار هیچ استانداردی ندارد و حتی گاهی اوقات برخی سموم مثل آرسنیک را نیز نشان میدهند. نتایج آزمایشگاهها نیز با هم فرق دارند و یک نمونه مشابه در آزمایشهای مختلف ممکن است، نتایج متفاوتی را نشان دهد؛ زیرا همه چیز از جمله آلودگی هوا، نوع شامپوی مورد استفاده و بسیاری چیزهای دیگر میتوانند روی ساختار موها اثر بگذارد؛ بنابراین از نظر پزشکی اینکار به هیچ وجه مورد تأیید نیست.
شوره سر
براساس برخی نظریهها، شوره سر مربوط به رشد بیش از حد نوعی قارچ است؛ اما خشکی بیش از حد و یا چربی زیاد پوست، کم یا زیاد شامپو زدن و یا ابتلا به پسوریازیس و اگزما میتواند از عوامل دیگر این عارضه باشد. شوره سر مسری یا خطرناک نیست و درد ندارد؛ ولی اغلب با خارش پوست سر همراه است و باعث آشفتگی فرد میشود. برای از بین بردن شوره بهتر است از شامپوهای ضد شوره استفاده کنید. شامپو را روی موها بمالید، 5 دقیقه صبر کنید و سپس بشویید. (ممکن است ابتدا چند نوع شامپوی ضد شوره مصرف کنید تا بفهمید کدامیک مؤثر است).
شوره زرد رنگ
اگر شوره سر شما روغنی و زرد رنگ است، احتمالاً دچار نوعی التهاب پوستی شدهاید که به هورمونها، قارچها و حتی مشکلات عصبی مربوط میشود و درمان آن مثل شوره سفید است، یعنی با شامپوی ضد شوره درمان میشود و در موارد شدید باید از پزشک متخصص کمک گرفت.شاید ریزش موهای شما بیشتر از آن چیزی است که فکر میکنید.برخی از متخصصان تخمین میزنند که بهطور طبیعی روزانه 100 تار مو یا بیشتر از سر هر فرد جدا میشود. این اندازه نه خطرناک است و نه خبر از کچل شدن و طاسی شما میدهد.حدود نود درصد از صد هزار غدد مو همیشه و در شرایطی در حال رشد و ده درصد مابقی در حالت استراحت (مرحله تلوژن) هستند.
تِلوژن
یک شوک، عمل جراحی، زایمان، مصرف برخی داروها، رژیمهای غذایی نامناسب، استرس بسیار زیاد، مشکلات تیروئیدی و … باعث میشود موها وارد مرحله تلوژن شوند و حدود دو ماه بعد، موها به یکباره ریزش میکنند؛ به طوریکه اگر به سرتان دست بکشید، تارهای زیادی در آن خواهید دید. در اغلب مواقع موها چند روز بعد مجدداً شروع به رشد میکنند. در مورد درمان باید پزشک تان تصمیم گیری کند.
حمله به غدد سر
در یک بیماری به نام «داء الثعلب» سیستم دفاعی بدن اشتباهاً به غدد مو حمله میکند و باعث ریزش ناگهانی موها میشود. اغلب افراد در یک یا دو قسمت از موهایشان دچار کچلی میشوند، ولی در مواردی هم کچلی و ریزش مو در سرتاسر بدن رخ میدهد. این بمیاری دردناک نیست، ولی از نظر روانی آزار دهنده است. موها بعد از درمان ممکن است مجدداً به حالت اولیه برگردند؛ اما بعضی افراد نسبت به درمانها واکنش نشان نمیدهند و ممکن است موهایشان مجدداً بریزد و دوباره رشد کند.
طاسی
کچلی موهای سر آقایان از شقیقهها شروع میشود و کم کم به بالای سر میرسد.
وراثت نقش مهمی در طاسی سر مردان دارد. با کمی توجه به افراد خانواده تان میتوانید نتیجه گیری کنید که شما نیز وضعیتی مشابه آنان خواهید داشت. البته مصرف برخی داروها میتواند روند ریزش موها را کند تر کند.
سفید شدن زود هنگام
خاکستری شدن موها همیشه مربوط به افزایش سن و سال نیست. اگر هنوز چهل ساله نشدهاید و موهای خاکستری بسیاری در سرتان دیده میشود، بدانید که این مسأله مربوط به وراثت است. موها به دلیل تغذیه و برنامه غذایی ناسالم سفید نمیشوند؛ ولی کم خونی، مشکلات تیروئیدی، کمبود ویتامین B12 و … میتواند در این مسأله دخیل باشد.
کچلی در زنان
ریزش موهای سر خانمها به معنی نازک تر شدن موها است. بر خلاف مردان، زنان به ندرت دچار طاسی میشوند و روند از دست دادن موها در آنها بسیار کند است. داشتن موهای بلند به ریشه موها فشار وارد نمیکند و هیچ ارتباطی بین موهای بلند و کچل شدن نیست. در مورد خانمها نیز مصرف برخی داروهاممکن است مؤثر واقع شود.
عوامل ایجاد مشکلات در موها
آسیبهای ناشی از نور خورشید
قرار گرفتن در معرض نور خورشید برای مدت طولانی، باعث نازک شدن، خشکی و شکستگی موها شده و آنها بسیار سریعتر خرد میشوند و میریزند. اگر موهای سر شما نازکتر از حالت معمولی است، اشعههای نور خورشید به پوست سر شما بیشتر آسیب میرسانند. در این حالت بهتر است از محصولات مراقبت از مو که حاوی ضد آفتاب هستند استفاده کنید تا کمی از موهایتان بیشتر محافظت شود اما برای مراقبت بیشتر، استفاده از کلاه در روزهای گرم تابستانی لازم است.
رژیم غذایی نامناسب
آیا یک رژیم غذایی نامناسب میتواند باعث ریزش موها و آسیب دیدن آنها شود؟ بله در مواقع حاد، میتواند. موهای ما به پروتئین و آهن نیاز دارند تا سالم بمانند، علاوه بر این، امگا 3، روی و ویتامین A نیز برای سلامت موها ضروری هستند. رژیمهای کم کالری معمولاً این مواد مغذی را به اندازه کافی ندارند و رشد و استحکام موها را تحت تأثیر قرار میدهند. به این ترتیب، موها کدر به نظر میرسند و کم کم شل شده و میریزند. اگر کمبود مواد مغذی در بدن شما تبدیل به مشکل حاد و جدی شده است (مثلاً افرادی که دچار اختلالات مربوط به خوردن میشوند)، موها به شدت ریزش پیدا خواهند کرد.
راهکارهایی برای داشتن موهای سالم تر
برنامه غذایی سالم برای موها
برای آنکه موهایتان درخشان تر شود، میتوانید از اسیدهای چرب امگا 3، مثل سالمون استفاده کنید. اسفناج و هویج نیز به خاطر داشتن ویتامین A، باعث درخشندگی موها میشوند. آجیلها حاوی سلینوم هستند.گردو نیز به خاطر داشتن روی به سلامت و زیبایی موها کمک میکنند. تمام این موارد باعث میشوند که پوست سر و در نتیجه موها سالم باشند.
این غذاها نه تنها برای موهای شما خوب هستند و به سلامت آنها کمک میکنند، بلکه باعث سلامت قلب نیز میشوند.
ماساژ کف سر
تا به حال هیچ مدرکی دال بر تأثیر ماساژ کف سر و کاهش ریزش مو و افزایش رشد موها، ارائه نشده است؛ با این حال، ماساژ کف سر تأثیرات فوقالعادهای روی مغز دارد. کف سر پر از ریشههای عصب است که نسبت به لمس بسیار حساس هستند. ماساژ کف سر، باعث افزایش گردش خون میشود و مغز را تحریک به ترشح هورمونهایی میکند که به ما احساس خوب میدهند؛ مثل دُپامین و سروتونین.
رفتار نامناسب با موها
محکم بستن و کشیدن موها به ریشه آن آسیب میرساند و باعث شکنندگی و ریزش آنها میشوند. اضافه کردن مو نیز گاهی اوقات باعث بیماری «داء الثعلب» میشود، زیرا موها مجبور به تحمل وزن بیشتر میشوند. عادات خود را در مورد شیوههای آرایش و نگهداری از موها تغییر دهید تا آنها دوباره به حالت اول بازگردند. وقتی موهایتان را بیش از حد میکشید، ریزش آنها بسیار بیشتر و سریع تر میشود.
ضعیف و سست کردن موها
زیاد سشوار کشیدن، استفاده از اتوی مو و حتی زیاد برس کشیدن موها، به لایه بیرونی مو آسیب میزند. وقتی که بخش داخلی موها آسیب ببیند، موهایتان خشک و کدر میشوند. درست است که موهایتان دچار آسیبدیدگی جدی نمیشود، اما برای حفظ سلامت آنها بهتر است زیاد از وسایل برقی استفاده نکنید و در عوض هر از چند گاهی نوک موهایتان را کمی کوتاه کنید.
عوارض جانبی مصرف برخی داروها
برخی ازداروها موجب افزایش ریزش موها میشود و این از عوارض جانبی آنهاست؛ مثل کومادین (همان وارفارین)، لوپید (همان جم فیبروزیل)، داروهای ضدافسردگی، داروهای ضد التهابی بدون استروئید، داروهای مربوط به نقرس، قرصهای ضد بارداری و داروهای کاهش دهنده فشار خون. در این وضعیت، موها زمانی رشد میکنند که مصرف داروها متوقف شود؛ اما متاسفانه برخی داروها باعث ریزش دائمی موها میشود.
مجله دنیای سلامت
زیبــا شــو دات کام